Hogyan vezess télen

A 10 legjobb tipp, ha hóban vezetnél:

1. Légy felkészült
Készülj fel a legrosszabbra. Legyen nálad vastag, meleg ruha, takaró és némi élelem. Ezeken kívül ellenőrizd, hogy a telefonod teljesen fel van-e töltve, ha csak lehetséges, legyen nálad powerbank. Viselj megfelelő cipőket – bakancsban, vagy csizmában sokkal nehezebb vezetni, nem érzed olyan jól a pedálokat a lábad alatt. Fontos, hogy mindenképpen téli gumi legyen az autódon. A kutatások alapján 7 fok alatt mindenképp érdemes lecserélni a nyári gumikat, remélhetőleg ezen már régen túl vagy.

2. Finoman kezeld az autót
Kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, gázadást, fékezést. Ha tapadási problémáid vannak, ne gyorsíts túl durván – a kerekek kipörgése csak rontani fog a helyzeten. Ahogy fentebb említettem, ne riadj vissza a második fokozattól a nagyobb tapadás érdekében. Néhány automata váltó téli üzemmódot is lehetővé tesz, a manuális váltó esetén pedig a kuplung csúsztatásával tudsz játszani.

3. Fékezz óvatosan
Amikor havas úton vezetsz, próbáld alacsonyan tartani a sebességet. Egyszerűbb egy állandó sebességet fenntartani, mint lassítani. Hagyj nagyobb követési távolságot az előtted haladóval szemben, kezeld óvatosan a fékpedált, ne hagyatkozz túlságosan az ABS-re, mert még neki is lehetnek gondjai nagyon csúszós körülmények között.

4. Láss és légy látható
Mielőtt elindulsz, adj elegendő időt az autódnak, hogy felmelegedjen, takarítsad le az összes havat és jeget az autóról Ha ezt nem teszed meg, akár a rendőrök is megállíthatnak közlekedési szabálysértés miatt. Ha sok hó van az autó tetején, azt is le kell takarítani, mivel ha menet közben leesik, komoly veszélyt jelenthet a többi autós számára. Használj fagyálló szélvédőmosó-folyadékot és ellenőrizd, hogy az ablaktörlők nincsenek-e ráfagyva a szélvédőre. Használd a fényszórókat, hogy a többi autós jól láthasson téged – és te is jól láthasd a többieket.

Havas utak

5. Mindig tervezz előre
Kapcsold be a rádiót, és hallgasd a legfrissebb időjárási és közlekedési híreket. Lehetőség szerint tekerj helyi rádióra, hogy konkrét, a helyzetednek megfelelő információhoz juthass. A körülmények az induláskor még talán nem olyan rosszak, de készülj arra, hogy megváltozhatnak útközben.

6. Ismerd az autód biztonsági felszereltségét
Az ESP (Electornic Stability Program), magyarul menetstabilizátor kisegíthet csúszásveszély esetén. Úgy érezheted, hogy a kipörgéstágló visszafogja a teljesítményt, ezt viszont azért teszi, hogy a kerekeket az optimális tapadásra hangolja, így őrizve meg az autó irányíthatóságát. Vészhelyzetben érthető a TCS kikapcsolása, ha mondjuk nagyon elásta magát az autó a hóban, de általában jobban járunk, ha a rendszert bekapcsolva hagyjuk, megtartva az oldalirányú tapadást. A mai modern, automata váltós autókban általában már fellelhető a téli üzemmód, keresd tehát azt, ha para van!

7. Ha megcsúszol, ne pánikolj
Ha az első kerekek elindulnak keresztbe az úton, ne akarj rögtön fékezni. Finoman szállj le a gázról, egyenesítsd ki a kormányt, hogy a kerekek visszanyerjék a tapadásukat. Ha az autó hátulja indul meg, kitör (kisodródik) akkor a kitörés (sodródás) irányába kell fordítani a kormányt, hogy a tapadást visszanyerjük. Ha ellentétes irányba fordítjuk a kormányt a gépjármű megpördül a tengelye körül.

8. Előrelátás
Hosszabb ideig tart megállni és kanyarodni havas és jeges körülmények között. Csökkentsd a sebességet és tarts nagyobb követési távolságot, mivel az előtted haladó autók is megcsúszhatnak. Az útburkolati jeleket, táblákat gyakran hó fedi ilyenkor, így ezek követése plusz figyelmet igényel.

Vezetés télen

9. Fizess be egy tanfolyamra
Semmi nem feledteti a hóban vezetéstől való félelmet jobban annál, ha ellenőrzött körülmények között, szakértő felügyelet mellett gyakorolsz. Ezek a vezetéstechnikai tréningek bár nyilvánvalóan pénzbe kerülnek, mégis nagyon szórakoztatóak, és rengeteg új képesség birtokában leszel, ha elvégzel egy ilyet. Ha nem olyan vastag a pénztárcád, próbáld ki a nedves körülményeket, egy olyan tanfolyam is sokat segíthet.

10. Elakadás a hóban
Ha elakadsz a hóban, és ott kell hagynod az autódat, ügyelj arra, hogy olyan távol legyen az úttól, amennyire csak lehetséges. Ha az autó elkezd visszacsúszni a lejtőn, használd a kéziféket vagy ékeld ki kővel vagy egyéb dologgal, ez segít blokkolni a kereket, lelassítva ezzel a folyamatot.

 

A cikket teljes egészben az alapjarat.hu oldalon találtuk!